top of page

Ragnarök

Ragnarök is a piece for solo Horn in F and piano. It was especially composed for my sister's master degree exam at the Conservatory of Stellenbosch (SA).

 

 

Ragnarök betekent in de Noorse mythologie ‘lot van de heersende machten’, maar werd historisch gereduceerd tot de betekenis van ‘ondergang van de goden (en de wereld)’.

 

In deze compositie wordt de mythe verklankt in 3 in elkaar overlopende delen:

  1. Æsir & Vanir

  2. Fimbulvetr

  3. Ragnarök

 

Æsir en Vanir zijn de 2 godenfamilies die in de aanloop naar Ragnarök in oorlig liggen. Zij krijgen in het eerste deel elk hun thema. De aanloop naar deze oorlog wordt gesymboliseerd door de 2 thema’s boven elkaar te combineren (allegro moderato). De oorlog zelf barst uit in het allegro waarin de 2 thema’s samengevoegd worden tot een nieuw muzikaal gegeven.

 

Na de oorlog tussen de goden volgt ‘Fimbulvetr’: Drie opeenvolgende winters (zonder zomer ertussen) leiden ertoe dat alle moraliteit verdwijnt en dat conflicten en vetes uitbreken. In het werk voorgesteld door aleatoriek in de piano en een ingetogen klank door de hoorn met sourdine.

 

In het derde deel maakt iedereen zich klaar voor de eindstrijd Ragnarök, de oorlog die goden, mensen en aarde zal verwoesten. Dit vinden we terug in de compositie in een vrije dialoog tussen hoorn en piano (freely).

Daarna breekt de oorlog uit met een ostinaat (piano) gecombineerd met vele maatwissels om het onvoorspelbare en grillige karakter van deze strijd te symboliseren.

Tijdens de cadens, waarin alle thema’s verwerkt zitten, geeft de hoorn een samenvatting van heel het werk om uiteindelijk over te gaan naar het slot van de compositie dat symbool staat voor het einde van de wereld…

bottom of page